Us heu plantejat com es podria promoure la justícia ambiental amb perspectiva de gènere atenent l’actual currículum? Us presentem la primera guia pedagògica que desenvolupa situacions d’aprenentatge per a cicle superior de primària i secundària del projecte Fem Eco: connectem el gènere i el medi ambient a l’escola i al món a través de l’artivisme.
Aquesta setmana celebrem el dia de la terra i la diada de Sant Jordi donant vida a la festa de la rosa i el llibre amb una publicació que considerem innovadora i pertinent en un context on creix el negacionisme ambiental i feminista entre part del jovent i de la població adulta. A la Fundació Akwaba ens complau presentar-vos aquesta setmana plena de valors un nou material de suport a docents, mestres i professorat d’infants i joves de primària i secundària, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació atenent als sabers, competències, la contextualització i seqüència metodològica de l’actual currículum educatiu.
La primera guia Fem Eco adequada a situació d’aprenentatge a través de l’artivisme, proposa un procés de revisió personal, del grup-classe i de l’entorn per comprendre les causes estructurals de les vulneracions al medi natural i a les persones des d’una visió de justícia global treballant el dret al medi ambient sa i a la no discriminació a les persones especialment per raó de gènere. Treballant la competència transversal ciutadana i concretament l’específica CC4, identifiquem en funció de les etapes educatives les àrees, matèries, competències específiques i sabers relacionats. Mitjançant les metodologies de la Investigació Acció Participació i l’Aprenentatge Servei es fomenta que l’alumnat reflexioni i transformi el centre educatiu i l’entorn local i global des d’una mirada de justícia ambiental i de gènere a través de l’art i la incidència social i política. Aquesta proposta educativa consta de 5 mòduls formatius adaptats per a primària i secundària en un procés de durada 16-20 hores.
Volem agrair la col·laboració de Judith Muñoz Saavedra i Isaac Calduch de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, que ens proposen reflexions per pensar i aplicar la justícia global en clau curricular i amb qui hem comptat per l’assessorament de la proposta adequada a situació d’aprenentatge.
La campanya Fem Eco es desenvolupa des de 2020. La present guia és resultat de la implementació el curs 2023-2024 a centres educatius de Rubí, Esplugues de Llobregat i Sant Climent de Llobregat amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Tractar els aspectes relacionats amb les cures a les persones i al medi ens pot ajudar a l’hora de conviure amb les companyes, conèixer i reconèixer experiències ecofeministes properes i d’arreu del món, afrontar nous reptes socials locals i globals i treballar una visió crítica de la relació amb el medi ambient.Cliqueu la imatge següent per descarregar la versió en pdf de la primera guia pedagògica adaptada a situació d’aprenentatge del projecte Fem Eco a través de l’artivisme:
Tot el contingut i les propostes de la guia pedagògica es poden adaptar a les necessitats del grup-classe. Podeu trobar més informació de la campanya i altres materials educatius relacionats a: https://femecoakwaba.wordpress.com/
La guia és de lliure accés i ús per totes aquelles docents que ho desitgin, la teniu en versió pdf i web. Si voleu informació d’opcions d’acompanyament, o ens voleu fer un retorn de l’ús per la millora de futures edicions, ens podeu escriure a: educatiu@fundacioakwaba.cat
Si voleu informació d’opcions d’acompanyament, o ens voleu fer un retorn de l’ús per la millora de futures edicions, ens podeu escriure a: educatiu@fundacioakwaba.cat
Moltes gràcies!