Us heu plantejat com es podrien enfortir les relacions sostenibles amb una visió d’interculturalitat crítica amb infants i joves? Us presentem la primera guia pedagògica del projecte COMunitats: relacions sostenibles a l’escola i al món.

Ens complau presentar-vos un nou material de suport a educadores, mestres i professorat d’infants i joves de 10 a 17 anys, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’educació per a la justícia global en la seva programació que desenvolupen especialment el vector de competència ciutadana del nou currículum.

A la primera guia de COMunitats es proposa un procés de revisió personal, del grup-classe i de l’entorn per comprendre les causes estructurals de les vulneracions a les persones des d’una visió de justícia global. Mitjançant la metodologia de la Investigació Acció Participació, es fomenta que l’alumnat i el professorat reflexionin i transformin el centre educatiu amb una mirada d’interculturalitat crítica. Aquesta primera fase de formació, investigació i sensibilització a la comunitat educativa consta de 6 mòduls formatius adaptats per a primària i secundària, així com espais de reflexió per a l’alumnat i el professorat.

En aquesta primera guia i en les experiències que s’hi mostren s’ha comptat amb la col·laboració de Karolyna Núñez Grez i José Romero Losacco de La Tregua – Arte y transformación social; COMSOC-Comunicació Social, Fronteres Invisibles i la Xarxa Antiracista de Tarragona.

Volem agrair la participació dels centres en la prova pilot, amb els quals hem implementat aquestes formacions que ara us podem compartir: Escola Ernest Lluch i Institut Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat; Escola Cèsar August de Tarragona; Escola especial Mare de Déu de Montserrat, Escola Torrent d’en Melis, Institut Escola Arts i Institut Montjuïc de Barcelona. I també als ajuntaments d’aquestes tres ciutats i a l’ACCD, que són els que han donat suport a la iniciativa.

Tractar aspectes sobre quins criteris ens mouen a relacionar-nos i pensar-los críticament des dels drets humans, ens ajuden a l’hora de conviure dins la comunitat educativa i afrontar nous reptes socials des d’una interculturalitat crítica.

Cliqueu la imatge següent per descarregar la versió en pdf de la primera guia pedagògica del projecte COMunitats:

Tot el contingut i les propostes de la guia pedagògica es poden adaptar a les necessitats del grup-classe. Podeu trobar més informació de la campanya i altres materials educatius relacionats a: https://comunitats.fundacioakwaba.cat/


Moltes gràcies!